T K

Chakra CloudPilot

Chakra Mağazacılık

Chakra CloudPilot

Proje İçeriği

"İş sürekliliği, kritik önem taşıyan uygulamaların ve verilerin güvenliği sebebiyle yapılan Cyber Security projesini desteklemek amacıyla Cloud projesi de yapılmıştır. Bu proje ile amaçlanan sistemlere %99,9999 erişim sağlamanın, kesintisiz çalışma olanağı sağlamanın yanı sıra yedekleme (Disaster) senaryoları ile Chakra sistemlerini desteklemektir. Cloud’a taşıma işleminde doğru altyapı, yedekleme ve iş sürekliliği stratejileri gibi faktörlerin düzgün bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Bu proje hayata geçirilirken dikkat edilen en önemli noktalar, %99,9999 erişim ve çalışma garantisi ile kesintisiz bulut altyapısına sahip olmak, yedekleme stratejisini belirmektir. NVMe disklere alınan yedekler ile ihtiyaç anında kesintisiz olarak kullanabilmek için Flash-to-Flash teknolojisi kullanılmıştır. Bu proje ile beraber, veriler her zaman güvende ve korunaklı duruma gelmiştir. RDS Farm yapısı kurularak terminal sunucularda yük dengelemesi yapılarak, uygulama performansı en üst düzeye çıkarılmıştır. SQL veritabanları için Always-On yapısı kurularak kesintisiz çalışma sağlanmıştır. Disaster Recovery planı ile, olası bir donanım arızası veya siber saldırı durumunda bile veri kaybı yaşanması engellenmiştir. Yedekleme prosedürleri hazırlanmıştır. Tüm süreçleri denetlenebilir hale getirilmiştir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık veri yedeklemeleri gerçekleştirerek tüm verilerin güvenliği sağlanmıştır. Sunucu yedeklemeleri için Flash-to-Flash teknolojisi kullanılmış, uygulama katmanındaki problemlere esnek ve güçlü bir şekilde müdahale edilebilir duruma gelinmiştir."


Projenin Amacı

Proje ile birlikte hem iyileştirme yapılmış hem de yeni bir süreç tasarlanmıştır. Cloud’a geçilerek, alt yapı değişikliği yapılmıştır. Alt yapı değişikliği sistemlerin üzerinde çalıştığı platformları da değiştirmiştir. Platformlar değiştiğinde ise yeni süreçler tasarlanmalıdır. Bu proje domino etkisiyle iş yapış şekli de dahil olmak üzere kurum kültüründe büyük değişiklikler yaratmıştır.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Projeye ait en büyük inovasyon, IT alt yapısının on premden Cloud’a taşınmasıdır. On premden Cloud’a geçildiğinde bilinen ve tecrübe edilen bütün alt yapı işlemleri de değişmektedir. Tamamen yeni bir teknolojiye geçilmiştir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Başta IT olmak üzere, sistemin sürdürülebilirliğinin sağlanması nedeniyle bütün departmanlara fayda sağlayan bir proje olmuştur.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Proje başlanmasından itibaren bitine kadar Üst Yönetim tarafından takip edilmiştir


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Projenin verimliliğini ölçmek için bir takım KPI’lar belirlenmiştir. Sistemler sürekli olarak izlenerek down time.ların ölçülmesidir. Down Time.larda hedeflenen noktaya gelinerek %99.999 devamlılık sağlanmıştır. Maliyet ölçümlemesinde %28 azalmıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

3


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

.